Save up to 50% off any of our desktop apps in our 2020 Black Friday/Cyber Monday sale,
including DisplayFusion, ClipboardFusion, FileSeek, LogFusion, TrayStatus, and VoiceBot!

Title

Message

Confirm

<< DiscussionsReply

Mouse lag in DF 9.7.1 beta 5 and Windows 10 20H2

Avatar from Gravatar.com
Bill Y.-C. Su
8 discussion posts
Hello,

I just encountered mouse lag problem again in DisplayFusion 9.7.1 beta 5 with Windows 10 20H2. I'm wondering if there is anyone that having the same problem?

After DisplayFusion exit then everything works fine again. Any suggestion is highly appreciated!
27 days ago  • #1
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Hi,
Same symptoms for me with Windows 20H2 (19042.610).
Regards
27 days ago  • #2
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Were either of you on Display Fusion 9.7 or 9.7.1 beta 4 before you updated to beta 5?

Thanks!
27 days ago  • #3
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Hi,
I was 9.7.1 beta 4.
Regards
27 days ago  • #4
Avatar from Gravatar.com
Bill Y.-C. Su
8 discussion posts
Hello,

I didn't have 9.7.1 beta 4 executed on Win10 20H2 yet and don't have installation package now. I could try it if you could provide a 9.7.1 beta 4 download URL.
27 days ago  • #5
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

I'll attach the link for beta 4 below. Can you give that a shot and see if it works?

Thanks!

https://www.binaryfortress.com/Data/Download/?OldVersion=1&DownloadID=46e78019-eb17-47b3-b142-4b5e9d877a75
26 days ago  • #6
Avatar from Gravatar.com
Bill Y.-C. Su
8 discussion posts
Hello,

Thank you for releasing 9.7.1 beta 4. ust tried to install it with all default settings, I didn't discover the mouse lag symptom.
26 days ago  • #7
Avatar from Gravatar.com
the good doctor
11 discussion posts
Agreed ...
I was experiencing periodic mouse lag in DF 9.7.1b5 (WIndows 10 Pro).
Did not experience this in DF 9.7.1b4.

Downgraded DF to 9.7.1b4 and enjoying mouse lag free experience
26 days ago  • #8
Avatar from Gravatar.com
Joe B.
5 discussion posts
Also had same experience with 9.7.1 B5
Upgraded from 9.7.1 B4

I noticed mouse and screen freeze briefly every 5-6 seconds, then fine until next freeze.

Great product! I downgraded to 9.7, but with the link you provided I am going to upgrade to 9.7.1 B4
---
Windows Version: Win10_Svr2016
• Windows Name: Windows 10 Enterprise 1809 (10.0.17763)
• Windows Build Label: 17763.rs5_release.180914-1434
• Windows Installation Type: Client

• x64 Process / System: True / True
• CPU Cores: 8

• .NET Current Full: 4.0.30319.42000
• .NET Current Simple: 4.0
• .NET Installed: 2.0.50727.4927, 3.0.30729.4926, 3.5.30729.4926, 4.0.0.0, 4.7.3190.0
• .NET Installed Highest: 4.7.3190.0
Video Card: Intel(R) HD Graphics 4600
25 days ago  • #9
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

@Bill, @Thegooddoctor, @JoeB, Was logging enabled on your system when you were on beta 5?

Thanks!
25 days ago  • #10
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
9.7.1 beta 4 works fine with no lag.
No logging enabled while using beta 5.
25 days ago  • #11
Avatar from Gravatar.com
Bill Y.-C. Su
8 discussion posts
Sorry I didn't notice about that. I didn't try to adjust such feature/setting when I was using beta 5. The logging setting should be remained as default value.

Quote:
Hello,

@Bill, @Thegooddoctor, @JoeB, Was logging enabled on your system when you were on beta 5?

Thanks!
25 days ago  • #12
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Can you try updating to our new Beta 6? We're hoping to have it fixed up there.

Let me know how that goes!
24 days ago  • #13
Avatar from Gravatar.com
Steve_C
2 discussion posts
I'm having the same issue with mouse lag on 9.7.1 beta 5 but my Windows version is 20H1.

9.7.1 beta 6 did not fix the issue for me.

Downgraded back to 9.7.1 beta 4 and the problem is gone.
24 days ago  • #14
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hi Steve,

Can you try updating back to Beta 6, head into the advanced settings, and enable "Disable System Hooks (Polling)", and see if that helps?

Thanks!
24 days ago  • #15
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Hi,
Installed beta 6: issue exists
Disabled System Hooks (Polling): issue persists
Regards
24 days ago  • #16
Avatar from Gravatar.com
Steve_C
2 discussion posts
Reloaded beta 6 and enabled "Disable System Hooks (Polling)".
Restarted DisplayFusion but the lag was still there.
• Attachment [protected]: DisplayFusionDebugInfo.zip [155,509 bytes]
24 days ago  • #17
Avatar from Gravatar.com
Joe B.
5 discussion posts
I also have the same issue in 9.7.1 beta 6.
Attaching minimal and detailed log files.
Both of these logs were taken without disabling System Hooks.
• Attachment [protected]: DisplayFusion - 9.7.1(b6)-detailed.log [3,291,281 bytes]
• Attachment [protected]: DisplayFusion - 9.7.1(b6)-minimal.log [2,225,597 bytes]
23 days ago  • #18
Avatar from Gravatar.com
Joe B.
5 discussion posts
9.7.1 beta 6, Disabled System Hooks
Attached: Minimal log + DebugInfo + exported settings.
• Attachment [protected]: DisplayFusion971beta6_DisabledSystemHooks.zip [154,532 bytes]
23 days ago  • #19
Avatar from Gravatar.com
Viper0000
6 discussion posts
same, reverted to 9.7 immediately
22 days ago  • #20
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Could you try disabling all 3 hooks listed in beta 6, and see if there's any improvement?

Thanks!
18 days ago  • #21
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Hi,
Installed beta 6 and disabled all 3 hooks: mouse lag is still present.
By the way, I suspect the lag to impact not only mouse but the whole display as task manager is also frozen when the mouse is irresponsive.
Regards,
18 days ago  • #22
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Is it still lagging after restarting your computer after disabling those hooks?

Thanks!
13 days ago  • #23
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Update to beta 6.
Reactivate all hooks.
Reboot.
No lag so far
11 days ago  • #24
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
This morning, with no specific reason, the app seemed to relaunch.
Since then the lag is back so I have quit.
Hopefully it will stop lagging after restart, I will post on that later.
10 days ago  • #25
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Confirmed,
After reboot, my beta 6 with all hooks activated has no lag issue.
10 days ago  • #26
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
So, the lag suddenly appears and can be stopped by quitting Display Fusion beta 6.
After a reboot, no lag until the next issue.
And so on...
9 days ago  • #27
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Interesting, could I get you to send over a debug log? Here are the steps:

  • On the DisplayFusion Settings > Troubleshooting tab, change the Logging drop-down to "L1: Log Minimal" and click Apply
  • Note the time when the issue happens so we'll know where to check in the log file
  • Click the "Export Info to File" button on the Settings > Troubleshooting tab
  • Submit a new support request with the file attached
  • Disable debug logging after sending the log

Could you also send me over a copy of your troubleshooting info with that as well? Here are the steps for that:

  • Open the Settings > Troubleshooting tab
  • Click the "Export Info to File" button
  • Add it to the new support request with the debug log

Thanks!
6 days ago  • #28
Avatar from Gravatar.com
Andrew Morison39070
2 discussion posts
This is all very interesting.. I couldn't work out what was causing my lag of mouse and display etc... But am seeing the same thing with 10 20H2 and 9.7.1 Beta 6. I was actually looking for issues with Taskbar on my second screen, appearing over the top of windows which are set to maximum. This is especially annoying with Edge or Chrome.

Happy to do some testing on this also.
To be honest, it feels like it has been happening for months.
I've had betas for ages, but didn't click.

Andrew.
5 days ago  • #29
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hi Andrew,

We were able to reproduce the issue on our end, and we're looking into it. If we need to collect any information from you, we'll be sure to let you know.

Thanks for the offer!
4 days ago  • #30
Avatar from Gravatar.com
Andrew Morison39070
2 discussion posts
Hi Owen,

Just to confirm, that since turning off:

Disabled System Hooks (application, Polling and Shell), my system has been running much better.

Please note, that it isn't just Mouse Lag, it relates to Windows and Applications when they are moved around.

Very happy to have been able to replicate it. Look forward to reading the release notes for future releases.

Andrew.
4 days ago  • #31
Avatar from Gravatar.com
PierrotIV
10 discussion posts
Hi,
Log sent in a contact message.
Regards,
PierrotIV
20 hours ago  • #32
Avatar from Gravatar.com
Owen Muhlethaler (BFS)
512 discussion posts
Hello,

Thanks for sending that over. We believe we have a fix that will be released in our next beta version. We'll be sure to let you know once it's released.

Thanks for all your help with the testing!
10 hours ago  • #33
Was this helpful?    
<< DiscussionsReply